Tartalomjegyzék
A cukkinitorta nem egy klasszikus krémes, habos torta, hanem tulajdonképpen egy zöldséges pite. Rendkívül sok módon variálható, számos alapanyaggal – sonka, tarja, gomba és egyéb zöldségek – tovább gazdagítható. Ezért a szezonban érdemes többször, többféleképpen is elkészíteni. Könnyű vacsora, de vendégváró finomságnak is kiváló választás. A cukkini ráadásul nagyon egészséges zöldség, mely rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szervezetünkre is. Magas a vitamin – és rost tartalma is, a kalória tartalma viszont nem, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik cukkini diéta is.
Egyszerű cukkinitorta recept
Hozzávalók a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- 12,5 dkg vaj + a sütőforma kenéséhez
- 1 kávéskanál tejföl
- fél kávéskanál só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20 dkg cukkini
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kisebb fej lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 tojás
- 5 dkg bacon vagy füstölt szalonna
- 1 evőkanál liszt
- 2 dl főzőtejszín
- 3 dkg reszelt parmezán
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- chili paprika – ízlés szerint (elhagyható)
A cukkinis torta elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a tészta hozzávalóihoz a lisztet morzsoljuk el a szobahőmérsékletű vajjal, a tejföllel, sóval és a tojássárgájával.
- Alaposan dolgozzuk át és formáljunk belőle egy cipót, melyet fóliába csomagolva tegyünk a hűtőbe fél órát pihenni.
- Aztán mossuk meg a cukkinit, a két végét vágjuk le és szeleteljük fél centiméteres karikákra.
- Majd a hagymákat is megpucoljuk, felaprítjuk.
- A szalonnát vékony csíkokra (vagy kockára) vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk.
- Kivesszük őket a zsiradékból és a hagymákat is megpirítjuk rajta. A fokhagymát csak akkor adjuk hozzá, amikor a másik kétféle hagyma már kissé megpirult.
- Ha adunk hozzá chili paprikát is, akkor azt most tegyük bele.
- Majd adjuk hozzá a felkarikázott cukkinit és azzal is pirítsuk 3-4 percig, aztán hagyjuk kihűlni.
- Közben a parmezán sajtot reszeljük le.
- Egy tálba verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el.
- Majd adjuk hozzá a tejszínt is és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot is.
- A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
- Egy sütőformát kenjünk ki vajjal.
- A tésztát nyújtsuk a sütőforma formájára és terítsük bele a formába úgy, hogy a széleire is felérjen. A kilógó részeket vágjuk le és formázzunk belőle csíkokat, melyet a tetejére rácsozhatunk majd.
- Az alját szurkáljuk meg kicsit villával és süssük elő 15 percig.
- Ha elkészült a tészta aljára halmozzuk a párolt cukkinit és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
- Majd ráöntjük a tojásos keveréket és a tészta csíkokat is elhelyezzük a tetején.
- A sütőt 180 °C-ra visszaállítva sütjük a kész pitét 45-50 percig. Érdemes tűpróbát végezni.
Hagyjuk kicsit kihűlni, hogy jobban szeletelhető legyen és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez