Cukkinitorta

A cukkinitorta nem egy klasszikus krémes, habos torta, hanem tulajdonképpen egy zöldséges pite. Rendkívül sok módon variálható, számos alapanyaggal – sonka, tarja, gomba és egyéb zöldségek – tovább gazdagítható. Ezért a szezonban érdemes többször, többféleképpen is elkészíteni. Könnyű vacsora, de vendégváró finomságnak is kiváló választás. A cukkini ráadásul nagyon egészséges zöldség, mely rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szervezetünkre is.  Magas a vitamin – és rost tartalma is, a kalória tartalma viszont nem, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. Sőt létezik cukkini diéta is.

Egyszerű cukkinitorta recept

Hozzávalók a tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 tojássárgája
  • 12,5 dkg vaj + a sütőforma kenéséhez
  • 1 kávéskanál tejföl
  • fél kávéskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20 dkg cukkini
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 1 kisebb fej lilahagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 tojás
  • 5 dkg bacon vagy füstölt szalonna
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 dl főzőtejszín
  • 3 dkg reszelt parmezán
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • chili paprika – ízlés szerint (elhagyható)

A cukkinis torta elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a tészta hozzávalóihoz a lisztet morzsoljuk el a szobahőmérsékletű vajjal, a tejföllel, sóval és a tojássárgájával.
  2. Alaposan dolgozzuk át és formáljunk belőle egy cipót, melyet fóliába csomagolva tegyünk a hűtőbe fél órát pihenni.
  3. Aztán mossuk meg a cukkinit, a két végét vágjuk le és szeleteljük fél centiméteres karikákra.
  4. Majd a hagymákat is megpucoljuk, felaprítjuk.
  5. A szalonnát vékony csíkokra (vagy kockára) vágjuk, egy serpenyőben megpirítjuk.
  6. Kivesszük őket a zsiradékból és a hagymákat is megpirítjuk rajta. A fokhagymát csak akkor adjuk hozzá, amikor a másik kétféle hagyma már kissé megpirult.
  7. Ha adunk hozzá chili paprikát is, akkor azt most tegyük bele.
  8. Majd adjuk hozzá a felkarikázott cukkinit és azzal is pirítsuk 3-4 percig, aztán hagyjuk kihűlni.
  9. Közben a parmezán sajtot reszeljük le.
  10. Egy tálba verjük fel a tojásokat, adjuk hozzá a lisztet, keverjük el.
  11. Majd adjuk hozzá a tejszínt is és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
  12. Végül keverjük hozzá a reszelt sajtot is.
  13. A sütőt melegítsük elő 200 °C-ra.
  14. Egy sütőformát kenjünk ki vajjal.
  15. A tésztát nyújtsuk a sütőforma formájára és terítsük bele a formába úgy, hogy a széleire is felérjen. A kilógó részeket vágjuk le és formázzunk belőle csíkokat, melyet a tetejére rácsozhatunk majd.
  16. Az alját szurkáljuk meg kicsit villával és süssük elő 15 percig.
  17. Ha elkészült a tészta aljára halmozzuk a párolt cukkinit és egyenletesen eloszlatjuk rajta.
  18. Majd ráöntjük a tojásos keveréket és a tészta csíkokat is elhelyezzük a tetején.
  19. A sütőt 180 °C-ra visszaállítva sütjük a kész pitét 45-50 percig. Érdemes tűpróbát végezni.

Hagyjuk kicsit kihűlni, hogy jobban szeletelhető legyen és már tálalhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom