Cukkinis rizottó

A cukkinis rizottó akár köretként, akár önálló fogásként jó választás nemcsak a cukkini szezonban. A nyár és a kora ősz elmaradhatatlan zöldsége a cukkini, mely rendkívül egészséges. Érdemes ebben az időszakban minél többet fogyasztani belőle, mert a vitamin- és ásványi anyag tartalma is magas.  Ráadásul a kalória tartalma viszont nem, és sok rost is található benne, így akár fogyókúrás étrendbe is beilleszthető. Aki a rizst és a cukkinit is szereti, nem fog csalódni.

Cukkinis rizottó recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg rizottó rizs
  • 1 db közepes cukkini 
  • 40 dkg gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 dl víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 dl zöldséglé
  • 1,5 dl fehérbor
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • zöldfűszerek – ízlés szerint

A cukkinis rizottó elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a hagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón összenyomjuk.
  2. Majd az olívaolajat felhevítjük egy fazékban és üvegesre pároljuk rajta a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a fokhagymát is. Azzal is pirítjuk egy percig.
  3. Ezután hozzáadjuk a rizst, azzal is pirítjuk egy keveset majd felöntjük a borral és zöldséglé felével.
  4. Fedjük le fedővel és főzzük 15 percig. Ha szükséges pótoljuk az elfőtt alaplevet és kavarjuk meg.
  5. Közben mossuk és pucoljuk meg a cukkinit, és a gombát majd kockázzuk fel a cukkinit és szeleteljük össze a gombát.
  6. Majd a rizshez adjuk hozzá a megtisztított feldarabolt cukkinit és a petrezselymet, azzal is főzzük egy keveset, hogy a cukkini is megpuhuljon.
  7. Egy serpenyőben kevés olajon a gombát is pirítsuk pár percet, sózzuk meg és keverjük a kész rizottóhoz.
  8. Ha szükséges ízlés szerint tovább ízesítjük.

Kiváló körete húsoknak, fasírtoknak, halaknak egyaránt, de önálló fogásként is kínálhatjuk. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%BCt%C5%91t%C3%B6k

Vissza a kategória cikkeihez