Tartalomjegyzék
A cukkinis rakott krumpli, a hagyományos rakott krumpli felturbózása. Ez az étel akárcsak a paprikás krumpli, vagy a krumplis tészta egy nagyon népszerű étel hazánkban. A cukkinis rakott krumpli ennek az egésznek a megbolondítása a friss, zsenge zöldséggel, melyet igazán érdemes kipróbálni a cukkini szezonban. Mivel a cukkini nagyon egészséges, számos – a szervezet számára szükséges – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz.
Kínálhatunk mellé kovászos uborkát, csalamádét, csemege uborkát vagy savanyú káposztát egyaránt, attól függően, hogy mikor készítjük. Gazdagíthatjuk tojással, kolbásszal vagy virslivel, szalonnásan, vagy anélkül, de akár bármely más hússal is. Besamell mártással vagy tejfölösen, de reszelt sajt is kerülhet rá. Ahány ház, annyi szokás. Mindenkinek meg kell találnia a számára legkedvezőbb ízvilágú receptet, bár érdemes néha variálni is.
Egyszerű cukkinis rakott krumpli recept hús nélkül
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya
- 60 dkg cukkini
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj a sütőforma kikenéséhez
- 2-3 dkg vaj
- 10 dkg parmezán
- 20 dkg tejföl
- 2 dl tejszín
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- majoránna – ízlés szerint
- zsemlemorzsa
Cukkinis rakott krumpli elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a krumplit és a cukkinit meg kell mosni, majd a burgonyát meg kell hámozni.
- A burgonyát és a cukkinit is fel kell szeletelni.
- A fokhagymát is pucoljuk meg és egy tűzálló tálat dörzsöljünk be vele, a maradékot tegyük félre.
- Melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
- A sütőforma alját és oldalait is kenjük be olajjal vagy kevés olvasztott vajjal.
- A sajtot reszeljük le.
- Majd adjuk hozzá a tejfölt, a tejszínt és a maradék fokhagymát összeaprózva.
- Az egészet keverjük össze alaposan és ízesítsük sóval, borssal, szerecsendióval, majoránnával ízlés szerint.
- Majd rétegezzük bele a sütőformába a burgonyával kezdve. A rétegeket sózzuk meg és a végén öntsük le a sajtos-tejfölös szósszal.
- A vajat forgácsoljuk rá a tetejére és szórjuk meg az egészet kevés zsemlemorzsával és reszelt parmezánnal.
- Toljuk az előmelegített sütőbe és nagyjából 50 perc alatt már készre is sül. Akkor jó, ha szép aranybarna.
Kínálható mellé még plusz tejföl, friss házi kenyér egyaránt. Kiadós egytálétel. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
Vissza a kategória cikkeihez