Cukkinis pogácsa

A cukkinis pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni a cukkini szezonban. Főleg akkor, ha sok zöldséggel rendelkezünk és nem tudjuk mit kezdjünk vele. Bár a cukkini télire is eltehető, hiszen befőtt is készíthető belőle és le is fagyasztható. Ez a recept nem a legidőtakarékosabb, de mindenképpen megéri az időt és energiát, mert nagyon hamar elfogy a friss, illatos pogácsa.

Egyszerű cukkinis pogácsa recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg reszelt cukkini
  • 2 kk sütőpor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 5 dkg vaj vagy margarin
  • 1 db tojássárgája
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 ek natúr joghurt
  • só, bors – ízlés szerint
  • reszelt sajt a szóráshoz

A cukkinis pogácsák elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a cukkinit alaposan megmossuk, hámozzuk és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Sózzuk és hagyjuk állni 10 percig, majd nyomkodjuk ki a levét.
  2. A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
  3. A lisztet keverjük el a sütőporral, szódabikarbónával sóval és borssal ízlés szerint.
  4. Majd adjuk hozzá a reszelt cukkinit, a zúzott fokhagymát, a vajat és a joghurtot.
  5. Gyúrjuk össze a tésztát és lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagra nyújtsuk ki.
  6. Kenjük meg a felvert tojássárgájával és szórjuk meg ízlés szerint szezám maggal és/vagy reszelt sajttal.
  7. Pogácsa szaggatóval vagy vizes pohárral szaggassuk ki a pogácsákat.
  8. Majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
  9. Akkor jó, ha szép aranybarna.

Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!

Tovább gazdagítható baconnal, tarjával, sonkával, de akár paprikát is szeletelhetünk bele. A tetejére szórható bármilyen mag – szezám, tökmag stb. – is.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez