Tartalomjegyzék
A cukkinis pogácsa nem tartozik a klasszikus pogácsa receptek közé, de mindenképpen érdemes kipróbálni a cukkini szezonban. Főleg akkor, ha sok zöldséggel rendelkezünk és nem tudjuk mit kezdjünk vele. Bár a cukkini télire is eltehető, hiszen befőtt is készíthető belőle és le is fagyasztható. Ez a recept nem a legidőtakarékosabb, de mindenképpen megéri az időt és energiát, mert nagyon hamar elfogy a friss, illatos pogácsa.
Egyszerű cukkinis pogácsa recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 15 dkg reszelt cukkini
- 2 kk sütőpor
- 1 kk szódabikarbóna
- 5 dkg vaj vagy margarin
- 1 db tojássárgája
- 1 gerezd fokhagyma
- 3 ek natúr joghurt
- só, bors – ízlés szerint
- reszelt sajt a szóráshoz
A cukkinis pogácsák elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a cukkinit alaposan megmossuk, hámozzuk és nagy lyukú reszelőn reszeljük le. Sózzuk és hagyjuk állni 10 percig, majd nyomkodjuk ki a levét.
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- A lisztet keverjük el a sütőporral, szódabikarbónával sóval és borssal ízlés szerint.
- Majd adjuk hozzá a reszelt cukkinit, a zúzott fokhagymát, a vajat és a joghurtot.
- Gyúrjuk össze a tésztát és lisztezett nyújtódeszkán fél cm vastagra nyújtsuk ki.
- Kenjük meg a felvert tojássárgájával és szórjuk meg ízlés szerint szezám maggal és/vagy reszelt sajttal.
- Pogácsa szaggatóval vagy vizes pohárral szaggassuk ki a pogácsákat.
- Majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire és 180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 20-25 perc alatt készre sütjük.
- Akkor jó, ha szép aranybarna.
Kicsit hagyjuk hűlni és már kínálhatjuk is. Jó étvágyat hozzá!
Tovább gazdagítható baconnal, tarjával, sonkával, de akár paprikát is szeletelhetünk bele. A tetejére szórható bármilyen mag – szezám, tökmag stb. – is.
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez