Tartalomjegyzék
A cukkinis piskóta egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű vendégváró édesség. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. A cukkini rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és semleges íze miatt édességek alapanyagául is kiváló. A cukkini jótékony hatása azonban főleg a rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani a szezonban.
Cukkinis piskóta recept
Hozzávalók:
- egy közepes cukkini (25-30 dkg)
- 30 dkg liszt (keverhető finom – és bármilyen liszt 70-30%-os arányban is)
- 10 dkg porcukor
- 20 dkg kristály- vagy barnacukor
- 3 tojás
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 1 dl olaj
- 1 dl tej
- 2-3 evőkanál nem cukrozott kakaó por
- 1 csomag vaníliás cukor
- kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg
- kávéskanálnyi őrölt fahéj
- 10-20 dkg étcsoki
- csipet só
A cukkinis csokis piskóta elkészítése lépésről-lépésre:
- Először a cukkinit alaposan megmossuk, a végeit levágjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ha friss, zsenge nem szükséges meghámozni sem.
- Majd egy nagyobb tálba kell önteni az előzőleg átszitált lisztet (vagy liszt keveréket).
- Bele kell keverni a sütőport és a fahéjat, szegfűszeget és a csipet sót.
- Egy másik tálba fel kell verni a tojásokat, majd hozzá kell adni a cukrot és alaposan e kell keverni.
- Ezután a puha vajat is bele kell keverni és azzal simára keverni.
- Ehhez folyamatos keverés mellett hozzá kell adagolni az olajat is.
- Majd folyamatos kavarás mellett adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tejet is.
- Keverjük bele folyamatosan adagolva a fűszeres lisztet és dolgozzuk össze homogén tésztává.
- Végül a reszelt cukkinit is adjuk hozzá és ezzel is alaposan dolgozzuk össze.
- 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 35-40 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta.
- Ha megsült még melegen megszórhatjuk serpenyőben szárazon megpirított és összevagdosott dióval.
Hagyjuk kihűlni, akkor könnyebben szeletelhető, majd kakaóporral vagy porcukorral megszórva kínáljuk. Ha tortának készítjük, akkor tejszínhabbal díszítve is kínálhatjuk. Érdemes a cukkini szezonban többször is készíteni, mert nagyon gyorsan elfogy. Főleg, ha egyéb ételekből kimarad és nem tudjuk mit is kéne kezdeni vele. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez