Cukkinis piskóta

A cukkinis piskóta egy nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető finom sütemény, mely bármely alkalomra igazán nagyszerű vendégváró édesség. Készíthetjük süteménynek, de tortaformába sütve, akár tortának is, akkor születésnapokat is ünnepelhetünk vele. A cukkini rendkívül egészséges, sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz és semleges íze miatt édességek alapanyagául is kiváló. A cukkini jótékony hatása azonban főleg a rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes belőle minél többet fogyasztani a szezonban.

Cukkinis piskóta recept

Hozzávalók:

  • egy közepes cukkini (25-30 dkg)
  • 30 dkg liszt (keverhető finom – és bármilyen liszt 70-30%-os arányban is)
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg kristály- vagy barnacukor
  • 3 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 1 dl olaj
  • 1 dl tej
  • 2-3 evőkanál nem cukrozott kakaó por
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kávéskanálnyi őrölt szegfűszeg
  • kávéskanálnyi őrölt fahéj
  • 10-20 dkg étcsoki
  • csipet só

A cukkinis csokis piskóta elkészítése lépésről-lépésre:

  1. Először a cukkinit alaposan megmossuk, a végeit levágjuk és nagylyukú reszelőn lereszeljük. Ha friss, zsenge nem szükséges meghámozni sem.
  2. Majd egy nagyobb tálba kell önteni az előzőleg átszitált lisztet (vagy liszt keveréket).
  3. Bele kell keverni a sütőport és a fahéjat, szegfűszeget és a csipet sót.
  4. Egy másik tálba fel kell verni a tojásokat, majd hozzá kell adni a cukrot és alaposan e kell keverni.
  5. Ezután a puha vajat is bele kell keverni és azzal simára keverni.
  6. Ehhez folyamatos keverés mellett hozzá kell adagolni az olajat is.
  7. Majd folyamatos kavarás mellett adjuk hozzá a vaníliás cukrot és a tejet is.
  8. Keverjük bele folyamatosan adagolva a fűszeres lisztet és dolgozzuk össze homogén tésztává.
  9. Végül a reszelt cukkinit is adjuk hozzá és ezzel is alaposan dolgozzuk össze.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben, körülbelül 35-40 perc alatt megsütjük. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, hogy átsült-e a tészta.
  11. Ha megsült még melegen megszórhatjuk serpenyőben szárazon megpirított és összevagdosott dióval.

Hagyjuk kihűlni, akkor könnyebben szeletelhető, majd kakaóporral vagy porcukorral megszórva kínáljuk. Ha tortának készítjük, akkor tejszínhabbal díszítve is kínálhatjuk. Érdemes a cukkini szezonban többször is készíteni, mert nagyon gyorsan elfogy. Főleg, ha egyéb ételekből kimarad és nem tudjuk mit is kéne kezdeni vele. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom