Tartalomjegyzék
A cukkinis kuglóf nem tartozik a klasszikus kuglóf receptek közé, mert népszerűbbek a klasszikus hagyományos vagy csokis kuglófok. Érdemes azonban a cukkiniset is kipróbálni és nemcsak a cukkini szezonban. Ha megkóstoljuk – akárcsak a répatorta esetében – biztosan ez lesz a kedvencünk. Érdemes többféle recepttel is kísérletezni, mert nagyon ízletes, zamatos végeredmények születhetnek. Így pedig még az is szívesebben megkóstolja, aki nem szereti – az egyébként rendkívül egészséges – cukkinit.
Egyszerű cukkinis kuglóf recept
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 20 dkg cukkini
- 15 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 5 egész tojás
- fél csomag sütőpor
- 1 egész alma
- 10 dkg étcsokoládé
- fél citrom frissen facsart leve
- csipet só
A cukkinis csokis kuglóf elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a cukkinit és az almát alaposan megmossuk, szárazra töröljük és lereszeljük. (Ha a cukkini héja keményebb érdemes meg is pucolni.)
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- Majd egy nagyobb tálba szitáljuk bele a lisztet.
- Keverjük el a sütőporral és a csipet sóval.
- Adjuk hozzá a felolvasztott vajat és a reszelt cukkinit és almát is.
- Végül a felolvasztott étcsokit és a kifacsart citrom levét is adjuk hozzá és alaposan keverjük össze az egészet.
- Majd a kuglóf formát kivajazzuk, lisztezzük és beletöltjük a tésztát.
- Előmelegített sütőben nagyjából 60-65 percig sütjük 170 fokon légkeveréses sütőben.
- 55 perc elteltével végezzünk tűpróbát, hogy megsült-e a tészta: ha már nem ragad rá a tészta, akkor elkészült.
- Ha elkészült, hagyjuk a formában langyosra hűlni, akkor könnyebben kifordítható és nem fog eltörni a tészta.
- Ha kihűlt, akkor tudjuk szépen szeletelni.
Kínálhatjuk fahéjas porcukorral megszórva. De készíthetünk rá csoki mázat is. Remek egy délutáni kávé mellé, de kiváló vendégváró is. A tésztáját tovább gazdagíthatjuk dió vagy mandula darabokkal is. Érdemes kipróbálni más ízesítéseket is, nem lehet megunni. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez