Tartalomjegyzék
A cukkinis krumplipüré, az nyár és a kora ősz egyik elmaradhatatlan körete. Akár húsfélékhez, akár halakhoz, sajtokhoz kitűnő köret. De kínálhatjuk egyszerűen salátával is. Aki unja már a megszokott, klasszikus – burgonya, rizs, tészta – köreteket, semmi esetre se hagyja ki. Annál is inkább, mert a cukkini szezon nem tart túl hosszú ideig. Ráadásul nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. A cukkini esetében pedig igaz – akárcsak a répa vagy a paradicsom esetében – hogy nemcsak nyers, de főtt vagy sült állapotban is rendkívül jótékony a szervezet számára, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani.
Cukkinis krumplipüré
Hozzávalók:
- 40 dkg cukkini
- 40 dkg burgonya
- 2 kisebb fej vöröshagyma
- olaj, vaj
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- rozmaring – ízlés szerint
A cukkinis burgonyapüré elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a krumplit hámozzuk meg és kockázzuk össze.
- Majd enyhén sós vízben főzzük puhára.
- Közben a cukkinit is hámozzuk meg, ha szükséges és a magját távolítsuk el, kockázzuk össze.
- Majd a hagymát is pucoljuk meg és vagdossuk fel apró kockákra.
- Egy edénybe tegyünk kevés olajat vagy vajat, hevítsük fel és pároljuk benne üvegesre a hagymát.
- Adjuk hozzá a kis kockákra összevágott cukkinit és kevés sóval ízesítve pároljuk puhára. Ha szükséges kevés vizet adjunk hozzá, nehogy leégjen.
- Majd a puhára főtt, főzőlétől leszűrt burgonyát is adjuk hozzá és fűszerezzük ízlés szerint.
- Alaposan keverjük össze, adjunk hozzá kevés vajat és krumplinyomóval törjük össze.
- Még melegen tálaljuk.
Rendkívül ízletes sült vagy grill húsok mellé akár kovászos uborkával. Érdemes kipróbálni, de vigyázat hozzá lehet szokni! Jó hír, hogy a cukkini télire is eltehető, így nemcsak a szezonban tudjuk készíteni ez a különleges ízvilágú köretet. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez