Cukkinis keksz

A kekszek készítése az utóbbi időben reneszánszát éli, legyen az levendulás, vagy akár cukkinis keksz. Erre csak ráerősített az otthon tanulás a vírus alatt, hiszen a tízórai és az uzsonna is feladta a leckét az anyukáknak. A kekszek, muffinok jó választások ilyen szempontból, hiszen rendkívül egyszerűen, gyorsan elkészíthetők. Ráadásul a lelkes – sütire vágyó – gyerkőcöket is be tudjuk vonni az elkészítés folyamatába. Ezek esetében pedig tényleg készíthetünk azt, amihez alapanyagot találunk otthon. Néhány banán, vagy alma biztosan van, amiből már készülhet is a banán– vagy almás muffin. Jól záródó dobozokban napokig puha marad, már ha addig el nem fogy. Ugyanez igaz a kekszekre is.

Egyszerű cukkinis keksz recept

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt (lehet 60-40 arányban fehér és bármilyen más: rozsos, tönköly stb.)
  • 20 dkg cukkini
  • 18 dkg barnacukor
  • 2 db tojás
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 10 dkg étcsoki
  • 10 dkg puha vaj vagy margarin
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • csipet só

Illatos cukkinis csokis keksz elkészítése lépésről – lépésre:

  1. Először a cukkinit mossuk meg, a végeit vágjuk le, ha szükséges hámozzuk meg és reszeljük le.
  2. Majd a sütőt melegítsük elő 170 fokra.
  3. A lisztet (vagy liszteket) össze kell keverni a sütőporral, szódabikarbónával, a csipet sóval és a fűszerekkel.
  4. Tegyük hozzá a darabokra vágott csokit is.
  5. Majd keverjük el az egészet.
  6. Közben egy másik edényben a cukrokat keverjük el a tojásokkal és a vajjal, végül adjuk hozzá a reszelt, levétől kinyomkodott cukkinit is.
  7. Keverjük el alaposan és folyamatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztes keveréket is.
  8. Ezután alaposan gyúrjuk össze a tésztát, hogy összeálljon.
  9. Kis gombócokat formálunk belőle és a sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezzük.
  10. Kicsit szétlapítgatjuk kézzel vagy kanállal.
  11. Hagyunk helyet közöttük ne nagyon szorosan tegyük egymás mellé a kekszeket, mert kicsit nőnek sülés közben.
  12. Az előmelegített sütőben 170 fokon 18-20 perc alatt készre sül. Akkor jó, ha a szép aranybarna, a széle pedig kicsit sötétebb. Érdemes tűpróbát végezni, hogy a közepén is megsüljön a tészta. Ha beleszúrjuk a tűt és nem ragad rá nyers tészta, akkor elkészült.
  13. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, utána szedjük ki, mert melegen könnyen törik.

Érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert nagyon gyorsan készen van és több napig el is tárolható. Számos variációban elkészíthető és akár aszalt gyümölcsökkel (áfonya, eper, szilva stb.) magokkal (dió, mandula, mogyoró), vagy zabpehellyel tovább gazdagítható. Nem csak a gyerekeknek lesz kedvence!

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom