Cukkinis batyu

A cukkinis batyu egy időigényes különleges finomság, mely megéri a ráfordított időt. A cukkini egyébként is egy rendkívül egészséges zöldség, melyet érdemes a szezonban minél többször készíteni. Hiszen számos ízletes étel alapanyaga, – köszönhetően a semleges ízének – mely a fűszerezése által igazán különlegessé tehető. De akár le is fagyasztható, így nemcsak a szezonban juthatunk hozzá. A cukkinis batyu elkészítése nem igényel különösebb előképzettséget, bárki könnyedén elkészítheti. Mivel kelt tésztával készül, számoljunk rá, hogy a sütéssel együtt több, mint két óra az elkészítése.

Egyszerű cukkinis batyu recept

 Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 3 dkg vaj
  • 1 dl tejföl
  • langyos víz

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 20-25 dkg cukkini
  • 2-3 db paradicsom
  • egy marék rukkola
  • annyi szelet szalámi, ahány batyunk lesz
  • 4 dkg vaj
  • 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint

Hozzávalók a tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • szezámmag

A cukkinis batyuk elkészítése lépésről – lépésre

  1. Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe kis mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a teáskanálnyi cukrot és kevés langyos vizet öntünk rá.
  2. A tetejére húzunk egy kevés lisztet és hagyjuk, hogy felhabosodjon.
  3. Majd hozzáadjuk a tejfölt, a sót és annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
  4. Szépen kidolgozzuk a tésztát, majd a végén beledagasztjuk az olvasztott vajat is.
  5. Cipót formálunk belőle és konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük, kelesztjük egy órán keresztül.
  6. Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.
  7. Ehhez először a cukkinit meg kell mosni, a végeit le kell vágni és felkockázni.
  8. A paradicsomot szintén.
  9. A rukkolát mossuk meg szűrőn csöpögtessük le vagy papírtörlővel itassuk fel róla a nedvességet.
  10. A cukkini kockákat pároljuk meg kevés vajon és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  11. Ha kész, hozzákeverjük egy evőkanál frissen reszelt parmezánt is, hagyjuk kicsit hűlni.
  12. A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk és háromszögekre – vagy tetszőleges formákra – vágjuk.
  13. Mindegyik közepére teszünk egy-egy szelet szalámit, egy adagot a langyosra kihűlt töltelékből, kevés paradicsom kockát és ízlés szerinti rukkolát (elhagyható), esetleg még reszelt füstölt sajtot, majd batyuvá hajtogatjuk.
  14. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, mert még nőni fognak.
  15. Letakarva kelesztjük még egy fél órát.
  16. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
  17. Majd a felvert tojással megkenjük a batyuk tetejét és megszórjuk a szezámmaggal.
  18. Az előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.

Kínálhatjuk önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Kitűnő vendégváró egy esti borozgatás mellé is. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom