Tartalomjegyzék
A cukkinis batyu egy időigényes különleges finomság, mely megéri a ráfordított időt. A cukkini egyébként is egy rendkívül egészséges zöldség, melyet érdemes a szezonban minél többször készíteni. Hiszen számos ízletes étel alapanyaga, – köszönhetően a semleges ízének – mely a fűszerezése által igazán különlegessé tehető. De akár le is fagyasztható, így nemcsak a szezonban juthatunk hozzá. A cukkinis batyu elkészítése nem igényel különösebb előképzettséget, bárki könnyedén elkészítheti. Mivel kelt tésztával készül, számoljunk rá, hogy a sütéssel együtt több, mint két óra az elkészítése.
Egyszerű cukkinis batyu recept
Hozzávalók a tésztához:
- 30 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 3 dkg vaj
- 1 dl tejföl
- langyos víz
Hozzávalók a töltelékhez:
- 20-25 dkg cukkini
- 2-3 db paradicsom
- egy marék rukkola
- annyi szelet szalámi, ahány batyunk lesz
- 4 dkg vaj
- 2-3 evőkanál reszelt parmezán sajt
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
Hozzávalók a tetejére:
- 1 felvert tojás
- szezámmag
A cukkinis batyuk elkészítése lépésről – lépésre
- Egy tálba szitáljuk a lisztet, a közepébe kis mélyedést készítünk, ide morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a teáskanálnyi cukrot és kevés langyos vizet öntünk rá.
- A tetejére húzunk egy kevés lisztet és hagyjuk, hogy felhabosodjon.
- Majd hozzáadjuk a tejfölt, a sót és annyi langyos vizet, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk.
- Szépen kidolgozzuk a tésztát, majd a végén beledagasztjuk az olvasztott vajat is.
- Cipót formálunk belőle és konyharuhával letakarva meleg helyen pihentetjük, kelesztjük egy órán keresztül.
- Amíg kel a tészta, elkészítjük a tölteléket.
- Ehhez először a cukkinit meg kell mosni, a végeit le kell vágni és felkockázni.
- A paradicsomot szintén.
- A rukkolát mossuk meg szűrőn csöpögtessük le vagy papírtörlővel itassuk fel róla a nedvességet.
- A cukkini kockákat pároljuk meg kevés vajon és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Ha kész, hozzákeverjük egy evőkanál frissen reszelt parmezánt is, hagyjuk kicsit hűlni.
- A megkelt tésztát lisztezett nyújtódeszkán kinyújtjuk és háromszögekre – vagy tetszőleges formákra – vágjuk.
- Mindegyik közepére teszünk egy-egy szelet szalámit, egy adagot a langyosra kihűlt töltelékből, kevés paradicsom kockát és ízlés szerinti rukkolát (elhagyható), esetleg még reszelt füstölt sajtot, majd batyuvá hajtogatjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy ne érjenek össze, mert még nőni fognak.
- Letakarva kelesztjük még egy fél órát.
- Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.
- Majd a felvert tojással megkenjük a batyuk tetejét és megszórjuk a szezámmaggal.
- Az előmelegített sütőbe toljuk és nagyjából 20 perc alatt pirosra sütjük.
Kínálhatjuk önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Kitűnő vendégváró egy esti borozgatás mellé is. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez