Cukkinileves

A cukkinileves elsősorban krémlevesként ismert, pedig számos egyéb módon is elkészíthető. Akár csak zöldségesen vagy hússal, tésztával gazdagítva is. Tényleg csak a fantáziánk szab határt. A cukkini nagyon egészséges zöldség, mely rendszeres fogyasztás mellett jótékonyan hat a szerveztre. Ráadásul alacsony a kalória tartalma és nagy része víz. Érdemes ezért minél többet fogyasztani belőle a cukkini szezonban. Hazánkban is nagyon népszerű, az utóbbi években még a főzőtököt is megelőzte. Az egyik fő alapanyag a nyári időszakban. Népszerűségének oka a könnyű feldolgozásában és a számos felhasználási lehetőségében rejlik. Hiszen nagyon egyszerűen, könnyen elkészíthetők a cukkinis ételek.

Cukkinileves – recept

Hozzávalók:

Az egyszerű cukkinileves elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zöldségeket mossuk és hámozzuk meg (a cukkinit nem szükséges, ha friss, zsenge), kockázzuk, illetve karikázzuk fel.
  2. A hagymákat is pucoljuk meg. A vöröshegymát vágjuk apró darabokra, a fokhagymát zúzzuk össze.
  3. Az olajat egy fazékban forrósítsuk fel, majd adjuk hozzá a vöröshagymát és pároljuk üvegesre.
  4. Adjuk hozzá az összezúzott fokhagymát keverjük azzal is néhány percig.
  5. Majd a kockára és karikára vágott zöldségeket is adjuk hozzá és pirítsuk együtt két-három percig.
  6. Ezután tegyük bele a leveskockát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  7. Öntsük fel a vízzel és addig főzzük kis lángon, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
  8. Ha szükséges fűszerezzük után.

Frissen összeaprított petrezselyem zöldjével és/vagy kaporral díszíthetjük és még melegen tálaljuk.

Be is habarhatjuk, de így is nagyon finom. Készíthetjük füstölt hússal vagy kolbásszal is, de így is nagyon finom. Önmagában, de friss kenyérrel, bagettel is kitűnő választás. Jó étvágyat hozzá!

Cukkinileves:

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom