Cukkini

A cukkini a tökvirágúak rendjébe, a tökfélék családjába tartozik ez a növény, akárcsak a patisszon, a dinnye vagy az uborka.  De éppen ezért joggal merül fel a kérdés, hogy a cukkini zöldség vagy gyümölcs-e. A cukkini kisebb, mint egy spárgatök, de nagyobb, mint egy kígyóuborka. Ez pedig nem a véletlen műve, ugyanis valószínűleg e kettő kereszteződéséből jöhetett létre ez a nagyon egészséges konyhai alapanyag, mely eredetileg az amerikai kontinensről származik. Európába csak 16. századba került a spanyol hódítóknak köszönhetően, akárcsak a paprika, paradicsom, burgonya vagy a kukorica.

Bár hazánkban csak az utóbbi években nőtt meg a népszerűsége, de mára már megelőzte a hagyományos tököt is. Nem véletlenül, hiszen rendkívül jól kezelhető, semleges ízének köszönhetően pedig számos módon felhasználható, akár édes-, akár sós ételekhez is. A cukkini fűszerezésével pedig remek ételek készíthetők.

Cukkini vetése, gondozása, szedése

A cukkini vetése már a tavaszi fagyok elmúltával kezdődhet, ugyanis nem tűri jól a hideget. Későbbi vetése is lehetséges, egészen július elejéig, közepéig. Így folyamatosan biztosítani tudjuk a friss, zsenge termést. Főleg kiskerti termesztése jelentős. Nem igényel túl nagy gondozást, de a tápanyagdús talaj és a folyamatos öntözés meghatározó a növekedésére nézve.

Ez a nagyon egészséges zöldség biokertben is nevelhető, fontos, hogy a megfelelő növénytársítással vessük és azokat a növényeket ne ültessük a közelébe, melyek gátolják a növekedését.

Folyamatosan virágzik és érik, így a termése is folyamatosan szedhető, már a vetést követő akár hatodik héten is. Jellemzően a 20-25 cm körüli terméseket szedik le. A tárolása nem igényel nagy odafigyelést, de érdemes ládában, hűvös fénytől és fagytól mentes helyen tartani, akkor hosszabb ideig el tartható.

Cukkini jellemzői

Egynyári növény és a tökfélék családjába tartozik. Sokféle fajtája létezik. Ennek megfelelően a színe a sötétzöldtől a csíkozott, esetleg cirmos szürkészöldön át a sárgáig sokféle lehet. Formájának is számos változata ismert. Legjellemzőbb a hosszúkás, de létezik körte alakú és gömbölyű változata is. Rendszerint egészen zsengén szedik, mert ilyenkor a legjobb az íze. Folyamatosan virágzik és terem.  

A cukkini egészségre gyakorolt hatása

A cukkini a nyári hónapok egyik legértékesebb tápanyaga. Hiszen magas a vitamin- ásványianyag és rost tartalma is egyaránt és több, mint 90%-a víz. Rendszeres fogyasztása mellett számos betegség megelőzhető, hiszen hatása a szervezetre igazán jótékony. Ráadásul alacsony a kalória tartalma, így diétás étrendek remek kiegészítője is lehet.

Érdemes belőle a szezonban minél többet fogyasztani frissen. De cukkini azok közé a zöldségek közé tartozik, amelyeket remekül eltehetők télire. A befőzése és fagyasztása elősegíti, hogy egész évben hozzájussunk ehhez az értékes zöldséghez. Remek alapanyaga számos ételnek, melyek könnyedén variálhatóak is. A cukkini receptek között érdemes keresgélni, mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. 

Cukkini ültetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom