Cukkini vetése

A cukkini vetése tavasszal – április vége felé, május elején– a fagyokat követően történik. A cukkini a tökfélék családjába tartozik, ugyanúgy, mint a sütőtök, a patisszon, görögdinnye, és az uborka is. Érdekessége, hogy 90-92%-a víz, létezik fehér, szürkés, sárga és zöld színben is. Húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.

A cukkini őshazája Közép-Amerika és Észak-Amerika déli része és a spanyol hódítok hozták magukkal – a burgonya, paradicsom, paprika és kukorica mellett. Hazánkban néhány évtizede jött igazán divatba és napjainkra népszerűbb, mint a spárgatök.

Bár rendkívül egészséges nem fogyasztunk belőle számottevő mennyiséget. Pedig rendszeres fogyasztásával nemcsak egészségünk őrizhető meg általa, de számos betegséget is elkerülhetünk.

Cukkini vetése, gondozása, szedése

A cukkini vetéséhez is szükséges a talajt előkészíteni. A jól megmunkált, fellazított, tápanyagdús, talajt kedveli a leginkább. Szinte bárhol megél, csak a szélsőséges talajviszonyokat nem kedveli.

Márciusban is vethetjük cserépbe, de ilyenkor figyeljünk arra, hogy – mivel a gyökere nagyon sérülékeny – tőzegcserepet használjunk. Egy cserépbe 2 db magot tegyünk kb. 3 cm mélyre. Öntözzük meg és állítsuk meleg helyre. 20 fok körül már csírázásnak indul. A palánták május végén már biztonságosan kiültethetők a földbe.

Ha szabadba vetjük, akkor meg kell várni, hogy:

  • a fagyveszély már elmúljon
  • és a talaj legalább 22 – 27 °C-ra felmelegedjen

Mivel a cukkininak nagy a területigénye, így egy tőre nagyjából 10 m2-t számolhatunk. Konyhakerti termesztésben 1 család számára jellemzően 3-4 tő elegendő mennyiséget terem.

A cukkini biokertben is nevelhető. Jellemzően másodkultúrában termesztik. Ebben az esetben ne vessük dughagyma, retek és saláta után. Vethetjük zöldbab közé, ahol a cukkini természetes mulcsként funkcionál, árnyékot adva a talajnak. Megakadályozva ezzel a felmelegedését és a kiszáradását. Az agyagos, tápanyagban gazdag, jó nedvességmegőrző talajt kedveli.

Társnövényei:

Paradicsom mellé ne ültessük. 

Cukkini gondozása, ápolása

Gondozása leginkább az öntözésben és a gyommentesítésben merül ki. Sok vizet igényel, főleg a kezdeti növekedési szakaszban. Arra figyeljünk, hogy a virágokat ne érje víz. Júliusban már virágozni kezd. Kártevők ritkán támadják meg, ezek lehetnek a növény leveleit rágcsáló csigák és a belőlük nedvet szívogató levéltetvek is, melyek a sárga mozaikvírust terjeszthetik. Hűvös, csapadékos időben gombás betegségek is támadhatják.  

Cukkini szedése

Egy tövön jellemzően 5-6 termés is beérik. A termés ültetés után nagyjából hat héttel már szedhető is. A termés június végétől októberig folyamatosan szedhető. Akkor jó, ha 20-25 cm hosszúra nőtt és szép fényes a héja.

Számos módon felhasználható, egyre népszerűbb konyhai alapanyag. Ha nem tudjuk rögtön felhasználni, a leszedett terméseket fagy és csapadék mentes, hűvös, szellős helyen érdemes tárolni. Erre kiváló a pincelejáró, kamra, előszoba.

Cukkini ültetése:

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom