Cukkini tárolása

A cukkini tárolása nem okozhat nehézséget, ha van pincénk, jól szellőző kamránk, vagy előszobánk, ahol nincs fűtés. A cukkini rendkívül egészséges, mely szezonja nem tart túl hosszú ideig, ezért érdemes belőle eltenni télire. Rendkívül jól fagyasztható, de készülhet belőle lekvár és befőtt egyaránt. Az őszi időszakban érdemes rendszeres fogyasztásával a szervezet vitamin raktárát feltölteni, így készülve a télre.

Cukkini szedése

A cukkini már június végétől, július elejétől elérhető a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain. Jellemzően akkor szedik a zsenge tökfélét, ha a 25 centiméteres nagyságot eléri. Folyamatosan virágzik, így a termése is folyamatosan érik be. Ezért egészen októberig – a fagyok beálltáig – lehet szüretelni a friss terméseket. Szedésüknél érdemes figyelni arra, hogy sérülésmentesen pattintsuk le a tőről a termést. Ha szerszámot használunk, akkor ajánlott a fertőtlenítése, így az esetleges betegségeket nem visszük át egyik tőről a másikra.

Cukkini tárolása

Régen a paraszti portákon tárolt szalma között könnyedén tartották hosszabb ideig a tököt, akár még a szabadban is. Manapság már nem – vagy ritkán – alkalmazott ez az eljárás. Napjainkban a hűvös, de jól szellőző, sötét, fagymentes pincékben, raktárakban tudjuk leginkább tárolni. Hűvös, kamrában vagy előszobában is lehet tartani, még ha nem is olyan hosszú ideig. Erkélyen ne tartsuk, mert megfagyhatnak. A legjobban 12 °C alatt tárolható.

Mire figyeljünk a téli tárolás során?

  • a hideg aljzatra, betonra ne tegyük közvetlenül a termést, mert a lecsapódó pára károsíthatja, hamarabb megromlik, rothadásnak indul
  • inkább faládában vagy kartondobozban tartsuk, de lehetőleg ne érjenek egymáshoz a termések
  • csak a teljesen ép terméseket tegyük el hosszabb tárolásra, ami hibás, sérült azt dolgozzuk fel először
  • ne tegyük alma vagy burgonya közelébe, mert az azokból felszabaduló, érést segítő gázok tönkre teszik a cukkinit
  • ha ezalatt az idő alatt sem fogjuk tudni feldolgozni, inkább fagyasszuk le
  • ne legyen magasabb a páratartalom 60%-nál ott, ahol tartjuk, mert romlásnak indul

Arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Hűtőben – a zöldséges rekeszben – akár egy hétig is eláll. De hosszabb ideig a hidegre érzékeny zöldségnek a hűtős tárolás nem ajánlható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom