Tartalomjegyzék
A cukkini szezon már június végétől, július elejétől egészen októberig tart. A cukkini nagyon egészséges, számos vitamin- és ásványianyag megtalálható benne, melyre a szervezetnek szüksége van. Éppen ezért érdemes a szezonban minél többet fogyasztani belőle, hiszen az immunrendszerünket is erősítjük általa. Valamint a szervezet vitamin raktárait is fel tudjuk tölteni tél előtt. Örök kérdés, hogy a cukkini vajon gyümölcs vagy zöldség, de mindegy miként fogyasztjuk, csak fogyasszuk. Viszonylag korán – a hozzátáplálást követően nem sokkal – már babáknak is adható. Magas rost és víztartalma miatt az emésztésüket könnyíti.
A gyümölcsök és zöldségek esetében jó, ha tudjuk, hogy mikor teremnek, így a piacon is akkor vegyük, amikor szezonja van. Ezáltal csökkenthető a környezet terhelése, amit a szállítás, a csomagolás, a tartósítás jelent a messziről jövő áruk esetében. Arról nem is beszélve, hogy a helyi termelőket is támogatni tudjuk, miközben a vásárlók pedig helyi minőségi termékeket kaphatnak.
Ha figyelünk arra, hogy a gyümölcsöket és a zöldségeket a szezonjuk idején vásároljuk, akkor:
- a legfrissebb, leginkább vitamindús zöldségekhez, gyümölcsökhöz juthatunk hozzá
- azokhoz éretten juthatunk hozzá, hiszen nem féléretten szedik le, hogy a hosszú utaztatást még kibírja, ne romoljon meg
- tartósítószer- és vegyszermentes ételekhez jutunk, hiszen frissen szedett árut vásárolhatunk
- a szezonális gyümölcsök vásárlásával a pénztárcánkat is kíméljük, hiszen minden gyümölcs és zöldség a szezonjában kapható a legkedvezőbb áron
- érdemes a szedd magad akciókat is keresni, főleg, ha nagyobb mennyiségű befőzést, lekvár főzést tervezünk, vagy lefagyasztanánk télire
Cukkini szezon
A cukkini vetése április végén kezdődhet meg a korábban, jól kialakított, előkészített tápanyaggal dúsított helyére, földjébe. A cukkini másodvetésre is alkalmas, de ne vessük retek, dughagyma és saláta után.
Hazánkban csak az utóbbi évtizedekben nőtt meg a népszerűsége, de napjainkra már olyannyira, hogy a főzőtököt is kiszorította. Mára keresettebb lett ugyanis, mint a főzőtök. Számos fajtája elérhető, ennek köszönhetően pedig hónapokig megtalálható a piacokon, kertekben.
Jellemzően június végétől október közepéig – sokszor még novemberben is – megtalálhatók a piacokon, bevásárló központok polcain.
Ha lehetőségünk van rá, érdemes télire eltárolni belőle, bár lekvár és befőtt is készíthető ebből a nagyon egészséges zöldségből. Számos módon felhasználható kedvelt konyhai alapanyag.
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez