Cukkini sütése

A cukkinis ételekkel kapcsolatban mindig nagy kérdés a cukkini sütése. Vajon hogyan és mennyi ideig kell sütni, alkalmas-e bármelyik fajta sütésre. Számos étel alapanyaga a cukkini, van, amihez elég párolni vagy főzni, de sok esetben sütjük is. A párolás kíméletesebb, mint a főzés, mivel úgy jobban benne maradnak az értékes vitaminok, ásványi anyagok. A cukkini szezonban érdemesebb minél többet fogyasztani ebből a nagyon egészséges zöldségből, de mivel a szezon nem tart sokáig, el is tehetünk belőle télie.

Cukkini télire

A cukkini remekül lefagyasztható akár nyersen, főve, sütve is. Ha azonban a fagyasztónk kapacitása véges, be is főzhetjük. A cukkini lekvár vagy befőtt nem olyan ismert, mint a körte vagy a cseresznye befőtt, de érdemes ezt is kipróbálni. Akár remek ajándékok is lehetnek, különösen csinos, egyedi üvegekbe töltve.

Cukkini sütése

A cukkini június végétől elérhető a piacok bevásárlóközpontok polcain. Vásárolhatunk kisebb vagy nagyobb darabokat is. A legjellemzőbb méret a 25 cm körüli nagyságú. Figyeljünk arra, hogy mindig friss zöldséget vásároljunk.

A cukkinikat meg kell mosni a végeit levágni és a héját kicsit megszurkálva akár egészben is megsüthetjük. Ha már nem olyan zsenge, friss, akkor érdemes megpucolni, kettévágni, a belsejét kikaparni és úgy sütni meg. Majd ezután felhasználni. De akár kockára vágva is süthető. Attól függ, hogy mi lesz a további feldolgozása.

Az egész cukkini 180 fokon nagyjából 40-50 perc alatt készre sül.  

Cukkini hasábok sütése

A cukkinit hasábokra vágva – mint a burgonyát – is süthetjük sütőben. Ebben az esetben pontosan úgy járjunk el, mint a krumplinál. Mossuk meg, szeleteljük fel, majd keverjünk össze egy edényben lisztet, borsot, pirospaprikát, forgassuk bele a cukkini hasábokat és sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük őket egymás mellé. Kevés olívaolajjal locsoljuk meg és 180 fokon nagyjából 25 perc alatt süssük készre. Félidőnél forgassuk át őket. Ha elkészült sózzuk és fokhagymás mártogatóssal tálaljuk.

Fetás sült cukkini:

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom