Cukkini savanyúság

A cukkini savanyúság nem olyan ismert és népszerű, mint a csemege vagy a kovászos uborka, vagy akár a savanyú káposzta. Korábban a cukor elterjedése előtt főleg aszalással tartósították a zöldségeket, gyümölcsöket. Az aszalás a legősibb tartósítási eljárás, mely során a gyümölcsökből elvonásra kerül a víztartalom nagy része. Ez korábban napon vagy tűzön aszalással történt, és már a Kínai Birodalomban is alkalmazták.  

Ezt a módszert már évezredekkel ezelőtt ismerték és alkalmazták. Az aszalványok táplálkozás élettani jelentősége hamar világossá vált, így az idők folyamán már a modern módszereknek és később a kisüzemi módszereknek köszönhetően, már viszonylag könnyen előállíthatók.

A cukor megjelenésével azonban az aszalást egyre inkább háttérbe szorította a zöldségek, gyümölcsök befőzése. A nyári időszakban főleg cseresznyét, meggyet, őszibarackot, sárgabarackot tettek el télire, lekvárnak is. Ősszel a szilva, körte befőzésének volt nagy hagyománya.

Savanyítani pedig az uborkától kezdve a dinnyén át a paradicsomig, szinte bármilyen zöldséget – így a cukkinit vagy a zöldbabot is – lehet.

Cukkini savanyúság elkészítése

A cukkinit télire lekvárnak is el lehet tenni, de akár savanyúság is készülhet belőle. Ilyen formában kevésbé ismert, de érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

 • 2 kg cukkini
 • 20 dkg cukor
 • 1 fej fokhagyma
 • 4 dl ecet
 • 1 liter víz
 • 1 csokor kapor
 • 3 evőkanál bors
 • 2 teáskanál só
 • befőttesüvegek jól záródó tetővel

Cukkini savanyúság elkészítése lépésről – lépésre:

 1. A cukkinit alaposan meg kell mosni, meghámozni és vékony szeletekre vágni.
 2. A vizet mérjük ki egy lábosba, adjuk hozzá az ecetet, a cukrot és a sót.
 3. Forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukkini szeleteket és főzzük 3-5 percig.
 4. Az alaposan kimosott, kifertőtlenített üvegek aljára tegyünk jól megmosott kaprot.
 5. Majd adagoljuk rá a cukkinit, fűszerezzük a borssal és a megpucolt egészben hagyott fokhagyma gerezdekkel és öntsük fel az üveget a forró ecetes lével.
 6. A tetejére is rakhatunk kaprot, majd zárjuk le jól záródó kupakokkal. (Ha felfordítjuk a lezárt üveget és az nem folyik, akkor jól záródott le.)
 7. Majd szárazdunsztba tesszük, amíg teljesen ki nem hűl (ez akár 1-2 nap is lehet).
 8. Ezután már mehetnek az üvegek a hűvös kamrába.

A fent megadott mennyiség tetszés szerint növelhető. Aki erősebben szereti, akár chili paprikát is tehet az üvegekbe.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom