Cukkini nyersen

A cukkini nyersen is felhasználható, de leginkább főtt vagy sült állapotban használjuk a különböző ételek alapanyagául. Sós és édes ételekben is rendkívül széleskörűen hasznosítható, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, számos – a szervezet számára hasznos – vitamin- és ásványianyag megtalálható benne.  Már kisbabáknak is adható a hozzátáplálás első zöldségei, gyümölcsei között. Magas rost tartalma a babák emésztésére is jótékonyan hat. Érdemes őket már ilyenkor megismertetni az ízével, akkor jobban fogják kedvelni a későbbiek során is. Bár a kísértés nagy, hogy édesítsük nekik, de ne tegyük.

Cukkini nyersen felhasználva

A cukkini nyersen a szezonban használható fel leginkább. Bár télire fagyasztható és befőttként, lekvárként is elrakható. De a fagyasztásból felengedett cukkini már nem olyan, mint nyersen, így az leginkább a levesek, raguk, rizottók vagy sütemények alapanyagaként használható fel jól.

Nyersen főleg turmixokba vagy saláta alapanyagként használjuk akár más zöldségekkelparadicsom, uborka, retek, avokádó, cékla stb. – keverésével együtt. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. A cukkini kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik cukkini diéta is.

Nyersen a salátákba kockázhatjuk apróra vagy reszelhetjük is, de gyufaszálnyi vastagságúra vágva még mutatós is. A cukkini nyersen is számos vitamin– és ásványianyag forrása, de azon zöldségek közé tartozik – a paradicsommal, sárgarépával együttamik főtt vagy sült állapotban is hatékonyak a szervezet számára.

Cukkini párolt, főtt felhasználása

A cukkini leggyakoribb feldolgozási módja azonban párolva, főzve vagy sütve történik. Az utóbbi időben azonban egyre népszerűbb a grillezett cukkini is. Ugyanis a legtöbb étel, sütemény alapanyagául főtt vagy sült állapotban használjuk. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a cukkinikrémleves is. A sült cukkini – megfelelő fűszerezést követően – akár önmagában, köretként is megállja a helyét.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom