Cukkini mártás

A cukkini mártás vagy szósz kevésbé ismert, mint például a paradicsomból készült mártások. Pedig ez is rendkívül egyszerűen elkészíthető és számos módon felhasználható. Aki kipróbálja nem fog csalódni, nagyon ízletes és sokféleképpen ízesíthető. Készíthetjük csípősebben, pikánsabban vagy édesebben, attól függően, hogy mihez kínáljuk. A cukkini pedig rendkívül egészséges, magas vitamin- és ásványianyag tartalma rendkívül jótékonyan hat a szervezet számára. Emiatt érdemes belőle minél többet fogyasztani és nemcsak a cukkini szezonban. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető, mely kiváló húsok mellé vagy akár tésztás ételekhez is. Még a gyerekek kedvence is lehet!

Egyszerű cukkini mártás recept

Hozzávalók:

  • 1 db kisebb cukkini
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor metélőhagyma
  • 1/3 csokor medvehagyma
  • teáskanálnyi mustár
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1,5 dl főzőtejszín
  • evőkanálnyi majonéz
  • só – ízlés szerint
  • bors – ízlés szerint
  • majoránna – ízlés szerint
  • 1 evőkanál olaj

A cukkini szósz elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A zöldségeket megmossuk, majd a cukkinit kis kockákra, a hagymát vékony szeletekre vágjuk, a fokhagymát összezúzzuk.
  2. A zöldfűszereket is megmossuk, összeaprítjuk.
  3. Majd egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, rátesszük a felszeletelt hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a cukkinit és ízlés szerinti sóval, borssal, majoránnával ízesítjük.
  4. Mikor majdnem puhára főtt, hozzáadjuk a zöldfűszereket is, és felöntjük a főzőtejszínnel.
  5. Belekeverjük a mustárt és a majonézt is.
  6. Két-három perc alatt összeforraljuk és még melegen tálaljuk.  Akár botmixerrel össze is turmixolhatjuk.

Díszíthetjük friss petrezselyemzölddel. Kínálhatunk mellé akár serpenyőben szárazon megpirított sütőtök magokat is. Friss bagettal vagy meleg pirítóssal is kiváló, de remek kiegészítője lehet sülteknek, tészta ételeknek egyaránt. Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez