Cukkini lekvár

A cukkini lekvár készíthető almával vagy akár gyömbérrel is. Bárhogy is készítsük a cukkini lekvár egy igazán finom őszi csemege. A téli reggelek egyhangúságát könnyedén feldobhatjuk vele. Már a látványa is az őszi színeket idézi. Az íze pedig… azt meg kell kóstolni!

A cukkini rendkívül tápláló és ásványi anyagokkal teli zöldség, mely magas vitamin tartalmának köszönhetően, jótékonyan hat a szervezetünkre is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a cukkini szezonban.

Készíthetjük önmagában, gyömbérrel vagy almával is. Vagy ízesíthetjük levendulával, fahéjjal is.

A gyömbér is egy rendkívül egészséges – főleg a keleti konyha egyik alap – fűszernövény. Nemcsak fűszer- de gyógynövény is, mely elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásairól ismert, de az influenza és a megfázásos tünetek hatékony segítsége is. Immunerősítő hatása is jelentős, érdemes az őszi szezonban minél többet fogyasztani belőle, hogy az immunrendszerünket erősítsük tél előtt.

Az alma jótékony hatása már a népi gyógyászatban is nagy jelentőséggel bírt. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezet számára igen hasznos. Magas rost tartalma az emésztésben játszik nagy szerepet, tisztító hatása is jelentős.

Almás cukkini lekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 1 db alma
  • 30 dkg cukor
  • 1 db citrom leve
  • kevés frissen reszelt gyömbér – ízlés szerint
  • víz
  • befőttesüvegek jól záródó kupakokkal

Almás gyömbéres cukkini lekvár elkészítése:

  1. A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk és annyi vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Csipet sót adunk hozzá.
  2. Közben az almát is megmossuk, meghámozzuk és a magházát eltávolítva lereszeljük.
  3. A gyömbért is meghámozzuk és két reszelésnyit reszelünk belőle. (Ha túl sokat teszünk hozzá megkeseríti a lekvárt.)
  4. A citromot kifacsarjuk.
  5. Ha a cukkini megpuhult, kicsit hagyjuk hűlni majd leturmixoljuk.
  6. Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és a kevés reszelt gyömbért, valamint a reszelt almát is.
  7. Visszatesszük a tűzre és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
  8. Ezután beletöltjük az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és lezárjuk.
  9. Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl (akár 1 nap is lehet).
  10. Ha teljesen kihűlt, mehetnek a kamra polcaira a csinos üvegek.

TIPP: Csinos üvegekbe töltve, szépen feldíszíve remek karácsonyi ajándék!

Kalácsra, pirítósra, süteményekbe, palacsintába bátran tehetjük, igazán különleges ízével fel fogja dobni a már meg szokott ízeket. Vadhúsok és egyéb sült húsok mellé is kínálhatjuk. Keverhetjük sárgabarackkal is vagy bármilyen idény gyümölccsel.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom