Tartalomjegyzék
A cukkini lekvár készíthető almával vagy akár gyömbérrel is. Bárhogy is készítsük a cukkini lekvár egy igazán finom őszi csemege. A téli reggelek egyhangúságát könnyedén feldobhatjuk vele. Már a látványa is az őszi színeket idézi. Az íze pedig… azt meg kell kóstolni!
A cukkini rendkívül tápláló és ásványi anyagokkal teli zöldség, mely magas vitamin tartalmának köszönhetően, jótékonyan hat a szervezetünkre is. Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a cukkini szezonban.
Készíthetjük önmagában, gyömbérrel vagy almával is. Vagy ízesíthetjük levendulával, fahéjjal is.
A gyömbér is egy rendkívül egészséges – főleg a keleti konyha egyik alap – fűszernövény. Nemcsak fűszer- de gyógynövény is, mely elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatásairól ismert, de az influenza és a megfázásos tünetek hatékony segítsége is. Immunerősítő hatása is jelentős, érdemes az őszi szezonban minél többet fogyasztani belőle, hogy az immunrendszerünket erősítsük tél előtt.
Az alma jótékony hatása már a népi gyógyászatban is nagy jelentőséggel bírt. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mely a szervezet számára igen hasznos. Magas rost tartalma az emésztésben játszik nagy szerepet, tisztító hatása is jelentős.
Almás cukkini lekvár
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini
- 1 db alma
- 30 dkg cukor
- 1 db citrom leve
- kevés frissen reszelt gyömbér – ízlés szerint
- víz
- befőttesüvegek jól záródó kupakokkal
Almás gyömbéres cukkini lekvár elkészítése:
- A cukkinit megmossuk, meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk és annyi vízben, amennyi ellepi feltesszük főni. Csipet sót adunk hozzá.
- Közben az almát is megmossuk, meghámozzuk és a magházát eltávolítva lereszeljük.
- A gyömbért is meghámozzuk és két reszelésnyit reszelünk belőle. (Ha túl sokat teszünk hozzá megkeseríti a lekvárt.)
- A citromot kifacsarjuk.
- Ha a cukkini megpuhult, kicsit hagyjuk hűlni majd leturmixoljuk.
- Hozzáadjuk a cukrot, citromlevet és a kevés reszelt gyömbért, valamint a reszelt almát is.
- Visszatesszük a tűzre és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik.
- Ezután beletöltjük az előzőleg alaposan kimosott, fertőtlenített üvegekbe és lezárjuk.
- Száraz dunsztba tesszük és ott hagyjuk, amíg teljesen ki nem hűl (akár 1 nap is lehet).
- Ha teljesen kihűlt, mehetnek a kamra polcaira a csinos üvegek.
TIPP: Csinos üvegekbe töltve, szépen feldíszíve remek karácsonyi ajándék!
Kalácsra, pirítósra, süteményekbe, palacsintába bátran tehetjük, igazán különleges ízével fel fogja dobni a már meg szokott ízeket. Vadhúsok és egyéb sült húsok mellé is kínálhatjuk. Keverhetjük sárgabarackkal is vagy bármilyen idény gyümölccsel.
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez