Cukkini kenyér

A cukkini kenyér egy gyorsan elkészíthető édes finomság, mely számos módon variálható. Szeletelhető, mint a kenyér, melyet megszórhatunk porcukorral, vagy kenhetünk rá ízletes, házi készítésű sárgabarack– vagy akár szilvalekvárt is. A cukkini egyként is nagyon egészséges zöldség, melyből érdemes minél többet fogyasztani a szezonban. Annál is inkább, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Nagyon népszerű konyhai alapanyag, hiszen feldolgozható számos módon. Készíthető édesen és sósan, főfogásként, levesnek vagy akár desszertnek is.

Cukkini kenyér recept

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 40 dkg cukkini (megpucolva, lereszelve)
  • 30 dkg cukor
  • 3 db tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • kávéskanálnyi szódabikarbóna
  • 10 dkg mazsola
  • 10 dkg durvára vágott dió
  • 2 dl olívaolaj
  • kávéskanálnyi fahéj

Cukkini kenyér elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A lisztet át kell szitálni.
  2. Majd a 3 egész tojást 30 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 mokkáskanál szódabikarbónával, 1 csomag sütőporral és 2 dl olajjal – akár habverő segítségével – habosra kell keverni.
  3. Ezután adjuk hozzá a reszelt cukkinit és folyamatos keverés mellett az átszitált lisztet is.
  4. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  5. A megmosott és szárazra törölt mazsolát és a durvára vágott diót kevés liszttel összekeverünk, hogy a mazsola és a dió ne üljön le a sütemény aljára.
  6. Ezt is a tésztához adjuk, és kiskanálnyi őrölt fahéjjal ízesítjük.
  7. Két püspökkenyér vagy bármilyen kenyérsütő formát alaposan kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel.
  8. A tésztát belesimítjuk, és az előmelegített sütőbe először 180 fokon sütjük 10 percig, majd takaréklánggal tűpróbáig sütjük.
  9. Ha félidőnél járunk a tésztát le lehet takarni sütőpapírral, nehogy a teteje idő előtt megbarnuljon.
  10. Hagyjuk teljesen kihűlni őket szeletelés előtt.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez