Tartalomjegyzék
A cukkini kenyér egy gyorsan elkészíthető édes finomság, mely számos módon variálható. Szeletelhető, mint a kenyér, melyet megszórhatunk porcukorral, vagy kenhetünk rá ízletes, házi készítésű sárgabarack– vagy akár szilvalekvárt is. A cukkini egyként is nagyon egészséges zöldség, melyből érdemes minél többet fogyasztani a szezonban. Annál is inkább, mert számos – a szervezet számára hasznos – vitamint, ásványi anyagot és rostot is tartalmaz. Nagyon népszerű konyhai alapanyag, hiszen feldolgozható számos módon. Készíthető édesen és sósan, főfogásként, levesnek vagy akár desszertnek is.
Cukkini kenyér recept
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 40 dkg cukkini (megpucolva, lereszelve)
- 30 dkg cukor
- 3 db tojás
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- kávéskanálnyi szódabikarbóna
- 10 dkg mazsola
- 10 dkg durvára vágott dió
- 2 dl olívaolaj
- kávéskanálnyi fahéj
Cukkini kenyér elkészítése lépésről – lépésre:
- A lisztet át kell szitálni.
- Majd a 3 egész tojást 30 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 mokkáskanál szódabikarbónával, 1 csomag sütőporral és 2 dl olajjal – akár habverő segítségével – habosra kell keverni.
- Ezután adjuk hozzá a reszelt cukkinit és folyamatos keverés mellett az átszitált lisztet is.
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- A megmosott és szárazra törölt mazsolát és a durvára vágott diót kevés liszttel összekeverünk, hogy a mazsola és a dió ne üljön le a sütemény aljára.
- Ezt is a tésztához adjuk, és kiskanálnyi őrölt fahéjjal ízesítjük.
- Két püspökkenyér vagy bármilyen kenyérsütő formát alaposan kikenünk vajjal és megszórjuk liszttel.
- A tésztát belesimítjuk, és az előmelegített sütőbe először 180 fokon sütjük 10 percig, majd takaréklánggal tűpróbáig sütjük.
- Ha félidőnél járunk a tésztát le lehet takarni sütőpapírral, nehogy a teteje idő előtt megbarnuljon.
- Hagyjuk teljesen kihűlni őket szeletelés előtt.
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez