Tartalomjegyzék
A cukkini hatása a szervezetre igazán jelentős, bár hazánkban évszázadokra visszamenően nincs jelen a népi gyógyászatban. A cukkini – akárcsak a burgonya, kukorica, sütőtök, paradicsom vagy paprika – Amerikából került Európába. A spanyol hódítóknak köszönhetjük ezt is. Hazánkban igazán kedvelt zöldséggé csak az utóbbi néhány évtizedben vált. Napjainkra azonban lassan kiszorítja a hagyományos főzőtököt.
Főleg a kiskerti termesztése jelentős, biokertben is könnyedén nevelhető. Bár a szezonja nem tart hosszú ideig, érdemes azalatt minél többet fogyasztani, feldolgozni belőle. Hiszen rendkívül egészséges zöldség, mely a szerveztre csak rendszeres fogyasztás mellett fejti ki jótékony hatását. Remekül fagyasztható és befőtt is készülhet belőle, így akár egész évben hozzájuthatunk.
Cukkini hatása
A cukkini vitamin- és ásványi anyag tartalma igazán magas és nagy része víz. Ezen kívül a rost tartalma is magas, ennek köszönhetően számos jótékony hatással bír a szervezetre.
Többek között:
- magas víz tartalmának köszönhetően hidratál
- a rostok jelentős szerepet játszanak az emésztés könnyítésében, az anyagcsere folyamatok gyorsításában, emiatt a fogyókúrában is hatékony
- csökkenti a székrekedést és a puffadást
- antioxidáns és gyulladásgátló hatású is, melynek köszönhetően lassítja az öregedési folyamatokat
- csökkenti a vércukorszintet és javítja a vérkeringést is
- segít a szem egészségének megőrzésében
- hatékony segítség pajzsmirigy és vese problémák esetén is
- vizelethajtó, hashajtó
- nyugtató
Gyógyászati javallatok:
- nehéz emésztés
- székrekedés
- gyomor problémák
- veseelégtelenség
- vastagbélgyulladás
- magas koleszterinszint
- idős emberek és lábadozók étrendje
A legjelentősebb tulajdonsága a nyugtató- és gyulladáscsökkentő hatása.
Cukkini feldolgozása
A cukkini leginkább akkor biztosítja friss, édes ízét, ha természetes eljárással termesztik a neki megfelelő időszakban. A cukkini héja nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot és karotinokat, melyek az emberi szervezet számára jótékonyan hatnak. Érdemes ezért hámozatlanul fogyasztani, legalább a friss, zsenge terméseket.
Táplálkozási célra a cukkinit párolják, főzik vagy megsütik. Ne főzzük a tököt bő vízben, hanem inkább pároljuk vagy még jobb, ha víz nélkül sütőben sütjük meg. A cukkini sütése is történhet különböző módokon.
Ideális fogyasztási módjai:
- Nyersen gyufaszál vékonyra felszeletelve extraszűz olívaolajjal és frissen facsart citrom levével ízesítve.
- Vékony, hosszú szeletekre vágva – megpárolva fokhagymával és vöröshagymával, végén frissen felaprított nyers petrezselyemmel ízesítve
- Köretnek vagy tésztára cukkini mártásként.
Nyersen fogyasztva jobban megtartja a jótékony hatásait. Salátákat is gazdagíthatunk vele.
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez