Tartalomjegyzék
A cukkini fűszerezése rendkívül izgalmassá teszi a belőle készült ételeket. Ez főleg azért fontos, mivel a cukkini önmagában nem egy jellegzetes ízű alapanyag. Bár napjainkra népszerűsége egyre nő – lassan kiszorítja a főzőtököt is – és egyre keresettebb a cukkini szezonban. Fontos konyhai alapanyag, jól elkészítve, finoman fűszerezve igazán ízletes ételeket lehet készíteni belőle. Nagyon egészséges, ezért is fontos lenne minél többet fogyasztani belőle. Hiszen magas a vitamin– és az ásványi anyag tartalma, és sok benne a rost is. Rendszeres fogyasztásával, számos betegség megelőzhető.
Cukkini fűszerezése
A cukkininak számos fűszere van, melyeket attól függően használunk, hogy mit készítünk belőle. Ha levesként, főzelékként készítjük, akkor a fokhagyma, bazsalikom, kapor is remekül kiemeli az ízét. A süteményekbe is fokhagyma nélkül ez utóbbiakat használhatjuk. Aki a csípősebb ízeket kedveli bátran használhat mellé curryt, chilit is.
Érdemes gazdagon fűszerezni, hiszen a fűszerek kiemelik a cukkini ízét. Ráadásul, más és más ízhatást érhetünk el általuk.
Cukkini fűszerei
Bazsalikom: az olasz – és mediterrán – konyha egyik alap fűszernövénye. Erős antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatású, de jótékonyan hat az emésztésre is. Kellemetlen szájszag és migrén esetén is hatásos. Rendkívül jól illik paradicsomos ételekhez, mártásokhoz, szószokhoz.
Fokhagyma: a magyar konyha egyik alap fűszernövénye, mely szinte a legtöbb zöldséghez jól illik. Bármilyen sós cukkinis ételbe remekül megállja a helyét. Nemcsak ételízesítő, az egyik legjelentősebb gyógynövényünk is.
Kapor: a magyar konyha egyik kedvelt fűszernövénye. Jellemzően tartósításkor és tökfőzelékek ízesítőjeként ismerjük, pedig nemcsak az uborkás ételekhez, de a tojásos, burgonyás ételek, túrós fogások remek kiegészítője is. Hideg zöldséglevesek ízesítőjeként is kiváló. Ráadásul erős antibakteriális hatás a fokhagymáéval vetekszik.
Oregánó: A közönséges szurokfű élénkítő, erősítő és fertőzésgátló hatású is. Leginkább a paradicsomos ételek fűszereként ismert, de tésztás és zöldséges ételek remek ízesítője is.
Rozmaring: nemcsak fűszernövényként, de gyógynövényként is jelentős. Emésztést segítő, epe működést fokozó, immunrendszer erősítő, vizelethajtó hatásairól ismert. Remek fűszere sült húsoknak, húsos raguknak, pácoknak, szószoknak, zöldségleveseknek és zöldséges ételeknek egyaránt.
Érdemes fűszerezését annak megfelelően változtatni, variálni, hogy milyen ételt készítünk a cukkiniből.
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez