Cukkini főzelék

A cukkini főzelék nem olyan népszerű étel, mint a cukkinikrémleves, pedig legalább olyan finom. Érdemes a cukkini szezonban minél többféle cukkinis receptet kipróbálni, sósakat, édeseket egyaránt. Mert cukkiniból remek fűszeres, zamatos édességek is készíthetők. Nemcsak a répatorta különleges zöldséges finomság, a cukkinisek is azok. A cukkini főzelék pedig egy gyorsan elkészíthető, fűszeres főzelék, melyet az őszi időszakban kár lenne kihagyni. Annál is inkább, mert a vitamin tartalma feltölti a szervezet vitamin raktárait a téli borongós, hűvös idő előtt. Bár alapja lehet fagyasztott tök is, nemcsak frissből készülhet, így akár egész évben készíthetjük.  

Egyszerű cukkini főzelék recept

Hozzávalók:

  • 80 dkg cukkini  
  • 1 csokor kapor
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél fej vöröshagyma
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál joghurt
  • 1 teáskanál cukor (elhagyható)
  • őrölt bors – ízlés szerint
  • só – ízlés szerint

Egyszerű cukkini főzelék elkészítése lépésről – lépésre:

  1. A cukkinit alaposan meg kell mosni, a végeit levágni. Ha szükséges meghámozni, majd le kell reszelni.
  2. A vöröshagymát meg kell pucolni, apró kockákra kell vágni, a fokhagymát megpucolni, összezúzni.
  3. A kaprot is mossuk meg, majd vágjuk apróra.
  4. Az olajat hevítsük fel, pároljuk benne üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a lereszelt cukkinit, a fokhagymát és a felaprózott kapor felét.
  5. Sózzuk ízlés szerint, ha szükséges adjuk hozzá a cukrot is, majd pároljuk néhány percig fedő alatt.
  6. Keverjük meg és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje.
  7. Lassú tűznél főzzük puhára.
  8. Közben a lisztből olajjal készítsünk világos rántást.
  9. Ha elkészült adjuk hozzá a joghurtot és a tejfölt, kicsit hígítsuk vízzel.
  10. Majd, ha a cukkini megpuhult adjuk hozzá a maradék kaprot is és a rántással sűrítsük be.
  11. További néhány percig forraljuk össze és már készen is van.

Tovább ízesíthető még friss petrezselyemmel, a tetejére szórhatunk még serpenyőben szárazon pirított tökmagot is. Önmagában is nagyon ízletes, friss bagettal vagy akár pirítós kenyérrel. Érdemes kipróbálni!  Jó étvágyat hozzá!

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez