Cukkini felhasználása

A cukkini felhasználása rendkívül széleskörű, annak ellenére, hogy az íze meglehetősen megosztó. Pedig nagyon egészséges, rendszeres fogyasztásával a vitamin- és ásványianyag raktárainkat is feltölthetjük a téli vitaminhiányos időszak előtt. Ráadásul remekül fagyasztható, de befőtt és lekvár is készíthető belőle, így akár egész évben elérhető. Ez azért is fontos, mert a cukkini szezonja nem tart túl hosszú ideig. Ebben az időszakban azonban érdemes minél többet fogyasztani és eltenni belőle télire.

Cukkini felhasználása – nyersen

A cukkini felhasználása történhet nyersen vagy párolva, főzve, sütve vagy akár grillezve. Nyersen főleg turmixokba vagy saláta alapanyagként használjuk más zöldségekkelparadicsom, uborka, retek, avokádó, cékla stb. – keverésével. De gazdagíthatjuk a salátát főtt húsokkal, sonkával, sajttal, főtt tojással egyaránt. A cukkini kalória tartalma ráadásul igazán alacsony, így fogyókúrás, diétás étrendek remek kiegészítője is lehet. De létezik cukkini diéta is.

Cukkini felhasználása párolva, főve, sütve

A cukkini leggyakoribb feldolgozási módja azonban párolva, főzve vagy sütve történik. Így készül a szezon kihagyhatatlan finomsága, a cukkinikrémleves is. A cukkini grillezése az utóbbi időkben nagy népszerűségnek örvend, számos egyéb zöldség mellett. Sült feldolgozási módja esetén pedig akár önmagában, köretként is megállja a helyét. De ez az alapja a különböző rakott és egyéb tésztás ételeknek, számtalan süteménynek is.

Számos édes és sós sütemény: muffin, rétes, pogácsa és még sorolhatnánk készíthető belőle igazán változatosan.

A cukkini fűszerezése által pedig igazán különleges ízhatások érhetők el. Bártan fűszerezzük!

Cukkini tárolása

A frissen szedett egész tököket ajánlott hűvös, szellős, de fagymentes helyen tárolni. A hideg betonra ne tegyük, mert a lecsapódó pára hatására hamar megromlik. Érdemesebb faládában vagy kartondobozban tárolni egymás mellett úgy, hogy ne érjenek össze.

Ha már felvágtuk a hűtőszekrény zöldséges rekeszében fóliával lefedve még akár egy hétig is eltartható. Azonban arra figyeljünk, hogy ne mossuk meg csak közvetlenül a felhasználás előtt, ugyanis akkor hamarabb romlik.

Ha a vásárlást követően mégsem tudjuk felhasználni, inkább fagyasszuk le, hiszen a cukkini remekül le is fagyasztható.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom