Tartalomjegyzék
A zöldséges fasírtok, tócsnik, nagyon népszerűek, bár a cukkini fasírt kevésbé ismert. A húslevesből megmaradt főtt zöldségeket szoktuk ilyen formában felhasználni, hiszen fokhagymás mártogatóssal nagyon ízletes főétel készíthető belőle. A cukkiniból készült ételek főleg akkor kerülnek előtérbe, ha a szezonban sok termett a kertben, vagy a piacon elmértük a mennyiséget a friss, zsenge zöldség láttán. Pedig a cukkini rendkívül egészséges zöldség, mely a szervezetre igazán jótékonyan hat, ezért is érdemes belőle minél többet fogyasztani. Ráadásul a szezonban le is fagyaszthatjuk, vagy befőzhetjük, hogy egész évben rendelkezésünkre álljon a kamra polcain, vagy a fagyasztóban.
Fűszerekkel megbolondítva igazán különösen ízvilágú, melyet akár egyéb zöldségekkel – vagy maradék húsokkal – is készíthetjük együtt.
Egyszerű cukkini fasírt recept
Hozzávalók:
- 0,5 kg cukkini
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál zsemlemorzsa
- 4 evőkanál liszt
- 1 csokor petrezselyem
- 1 db egész tojás
- só – ízlés szerint
- bors – ízlés szerint
- olaj a sütéshez
A cukkini fasírtok elkészítése lépésről – lépésre
- Először a cukkinit meg kell mosni és hámozni, majd nagylyukú reszelőn le kell reszelni. Kicsit sózzuk és hagyjuk állni.
- Közben a petrezselyemzöldet is mossuk meg és aprítsuk fel.
- A fokhagymát pucoljuk meg és zúzzuk össze.
- Majd egy nagyobb tálba tegyük bele a levétől kinyomkodott cukkinit.
- Adjuk hozzá a tojást, a lisztet, a petrezselyemzöldet és a fokhagymát is.
- Majd fűszerezzük sóval, borssal ízlés szerint. Aki csípősebben szereti kevés chili paprikát is adhat hozzá.
- Az egészet egynemű masszává keverjük, és annyi zsemlemorzsát adunk hozzá, hogy jól formázható legyen.
- Egy serpenyőben olajat hevítünk és kanállal lapos fasírtokat formázunk belőle.
- A forró olajban néhány perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Kínálhatjuk tartármártással vagy fokhagymás mártogatóssal önmagában, de remek körete húsételeknek, halaknak. Főzelékek feltétje is lehet, de salátákkal is kitűnő választás. Igazán sokféleképpen készíthető és kínálható. Jó étvágyat hozzá!
Cukkini fasírt készítése:
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez