Cukkini fajták

Hazánkban a cukkini fajták között vannak nagyon népszerűek és vannak, amik kevésbé ismertek. A cukkini a kobakosok vagy tökfélék családjába tartozik, akárcsak a főzőtök, sütőtök, dinnye vagy az uborka. A nyártól induló cukkini szezonban többfélével is találkozhatunk a piacokon és a bevásárlóközpontok polcain. A cukkini nagyon egészséges számos – a szervezet számára hasznos – vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Érdemes ezért is minél többet fogyasztani belőle és nemcsak a szezonban, mivel le is fagyasztható. De télire akár befőttnek, lekvárnak is elrakható. Cukkini ráadásul már babáknak is a hozzátáplálástól kezdve viszonylag hamar adható.  Magas rost tartalma segít az emésztésben.

Rendszeres fogyasztásával számos betegség megelőzhető, de a szervezet vitamin raktárát is feltölthetjük vele a téli időszak előtt. Ráadásul a kalória tartalma nem magas, így remek kiegészítője a fogyókúrás étrendnek is. Sőt létezik cukkini diéta is.

Cukkini fajták

A formájuk, színük is rendkívül változatos, hiszen vannak hosszúkás vagy körte alakúak – ezek az ismertebbek – de létezik gömbölyű változata is. Színük az egészen sötét zöldtől a csíkozotton át a cirmos szürkészöldig, még sárga is lehet. A hús színük jellemzően világos – fehér vagy bézses – az ízük semleges, jellegtelen. Ennek a semleges íznek köszönhetően fontos konyhai alapanyag, hiszen édes- és sós ételek készítésére egyaránt számos módon felhasználható.

Cukkini fajták hajtatásra:

 • Cronos F1 – kiváló termésminőségű növény
 • Kasos F1 – nagyon jó terméshozamú fajta

Cukkini fajták szabadföldi termesztésre:

 • Milos F1 – magas termőképességű fajta
 • Naxos F1 – rezisztens fajta, mely ellenáll a vírusnyomásnak és a lisztharmatnak
 • Mikonos F1 – jó ellenálló fajta
 • Néger – korai érésű, magas terméshozamú, zöldesfekete színű, hengeres alakú terméseket hozó fajta
 • Fekete szép – nevét rendkívül sötétzöld – szinte fekete – színéről kapta, jól tárolható fajta
 • Léghajós – nevét a formájáról kapta, jól tárolható, alacsony cukortartalmú fajta
 • Zebra – korai érésű, csíkos és hengeres termésű fajta, mely jól ellenáll a szélsőséges időjárási viszonyoknak

Különleges cukkinik:

 • Otto F1 – halványzöld, szinte fehér héjú, termékeny fajta, mely fóliás termesztésre is alkalmas
 • Golden Glory F1 – aranysárga színű elsősorban szárazföldi termesztésre javasolt fajta
 • Brice F1 – világoszöld, gömbölyű formájú, szabadföldi termesztésre javasolt fajta

Tárolásuk

A cukkini tárolása leginkább sötét, hűvös, fénytől védett helyen történjen. Alkalmasak erre a pincék, kamrák egyaránt. Lehetőleg kartondobozban egymás mellett – de lazán, egymáshoz nem érintkezve – tároljuk. Megfelelő körülmények között akár több hétig is elállnak.

Hűtőszekrényben egy-két hétig tartható. Ha nem tudjuk elkészíteni, felhasználni, inkább fagyasszuk le.

Felhasználásuk

A cukkini fajták mindegyike alkalmas a különböző ételek elkészítésére. Sütve, főve, párolva és nyersen is fogyaszthatók. A zsenge, friss tökök héja is alkalmas a fogyasztásra, sőt nagy mennyiségű magnéziumot és karotinokat tartalmaz, mely jótékonyan hat a szervezet számára. Ezért, ha tehetjük ne pucoljuk meg.

https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)

Vissza a kategória cikkeihez

error: Védett tartalom