Tartalomjegyzék
Manapság egyre nagyobb reneszánszát élik a különböző gyümölcsös, zöldséges rágcsák, mint például az almachips, banánchips, vagy akár a cukkini chips is. Ezeknek az ízletes ropogtatni valóknak nagy előnye, hogy nem tartalmaznak sem hozzáadott adalékanyagokat, sem egyéb cukrokat és a zöldségben, gyümölcsben található vitaminok, ásványi anyagok is benne maradnak. Minél vékonyabbak a szeletek, annál ropogósabb lesz, és ez az aranyszabály, bármely gyümölcs, vagy zöldség esetén érvényes. Érdemes más gyümölcsökkel, de akár zöldségekkel is próbálkozni, igazán különleges a cékla vagy zellerchips is. Mindenképpen megér egy próbát a cukkini szezonban, mert nagyon különleges és egy igazi őszi csemege!
Cukkini chips recept
Hozzávalók:
- 1 nagy darab cukkini
- 2 evőkanál olívaolaj
- ízlés szerint só, fűszerek
Cukkini chips elkészítése lépésről – lépésre:
- Először a cukkinit meg kell mosni, majd szárazra törölni.
- Vágjuk le a végeit, majd kb. három milliméteres karikákra szeleteljük fel, akár uborkagyaluval.
- Majd a sütőt előmelegítjük 120 fokra.
- Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és megkenjük olajjal.
- Egyenletesen eloszlatjuk rajta a cukkini szeleteket, lehetőleg úgy, hogy ne érjenek össze, így lesznek igazán ropogósak és nem ragadnak össze.
- Aztán betoljuk az előmelegített sütőbe és legalább másfél óráig süssük őket. Félidőben forgassuk át.
- Ha elkezd barnulni és már nem ragacsos, akkor zárjuk le a sütőt.
- Vigyázni kell, hogy ne égjen meg, mert a túl sok sütéstől nem ropogós, hanem rágós lesz.
- Ha elkészült hagyni kell kihűlni, sózzuk, fűszerezzük ízlés szerint és már fogyasztható is.
Érdemesebb egyszerre nagyobb adagot is készíteni, mert nagyon hamar elfogy. Azonban ne tegyük nagy tálba, dobozokba, mert visszapuhulhat. Inkább tányérra szedjük ne sokat halmozva egymásra.
Fontos, hogy a chipseket mindig közvetlenül sütés után sózzuk, fűszerezzük.
Jó étvágyat hozzá!
NORIE videó – Cukkini chips:
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez