Tartalomjegyzék
A brokkolis cukkinileves igazi nyár eleji zöldséges ízkavalkád, melyet kár lenne kihagyni. Könnyen és viszonylag gyorsan (45 perc alatt) elkészíthető és számos módon variálható. A brokkoli és a cukkini is nagyon egészséges zöldség, melyekben magas a vitamin- és ásványianyag tartalom is. A szervezetre igazán jótékony hatásúak, mely hatás főleg rendszeres fogyasztás mellett érvényesül. Ezért érdemes nemcsak a szezonban, hanem egész évben fogyasztani őket. Annál is inkább, mivel a cukkini és a brokkoli is elrakható télire is. A friss, vagy fagyasztott zöldség is egyaránt alapja lehet ennek a rendkívül egyszerűen elkészthető különleges ízvilágú, finom levesnek.
Egyszerű brokkolis cukkinileves recept
Hozzávalók (4 személyre):
- fél kg brokkoli
- 20 dkg cukkini
- 10 dkg vaj
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 6 dl víz
- 2 dl főzőtejszín
- só – ízlés szerint
- frissen őrölt bors – ízlés szerint
- szerecsendió – ízlés szerint
- fél csokor friss petrezselyem
- 1 cikk citrom
- 5 dkg pirított mandula
- kevés olaj
A brokkolis cukkinileves elkészítése lépésről – lépésre:
- A cukkinit és a brokkolit is alaposan meg kell mosni. A brokkolit szedjük rózsáira.
- A cukkini végeit levágni (ha a belsejében a magok már nagyobbak, azt vágjuk ki). Végül kisebb kockákra kell darabolni.
- Egy fazékban forraljunk 2 liter vizet, adjunk hozzá fél teáskanálnyi sót.
- Tegyük bele a brokkoli rózsákat és forraljuk 3 percig.
- Majd szűrőlapáttal szedjük jeges vízbe és hagyjuk kihűlni.
- A vöröshagymát és a fokhagymát is meg kell pucolni és apró darabokra vágni, illetve az utóbbit összezúzni.
- Kevés olajat – vagy 2 evőkanál vajat – egy nagyobb fazékban felforrósítjuk és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne.
- Majd hozzáadjuk a fokhagymát és fél perc után a kétharmad rész felkockázott cukkinit és a kétharmadrész leszűrt brokkoli rózsákat is.
- Öntsük rá a vizet és fedő alatt 10 percig főzzük, majd a petrezselyemmel együtt turmixoljuk össze az egészet.
- Ízesítsük sóval, frissen őrölt borssal, szerecsendióval.
- Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze, de már ne főzzük.
- A maradék brokkolit és cukkinit pároljuk pár percig két evőkanál vajon, sózzuk, borsozzuk és locsoljuk le pár csepp frissen facsart citrom levével.
- Tálaláskor szórjuk meg durvára tört száraz serpenyőben pirított mandulával.
- Ha szükséges, még fűszerezzük ízlés szerint.
Chili paprikával tovább fűszerezhető, pikánsabbá tehető. Jó étvágyat hozzá!
https://hu.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6k_(n%C3%B6v%C3%A9nynemzets%C3%A9g)
Vissza a kategória cikkeihez